tiistai 17. huhtikuuta 2012

Villasukat pyöröpuikolla

Peukussa saimme opetella villasukkien kutomisen pyöröpuikolla. Siis yhdellä pyöröpuikolla kaksi sukkaa samanaikaisesti. Otin prosessista kuvia itselle muistiinpanoiksi.

Sukkien kutomiseen tarvitaan 120 cm pyöröpuikko (mulla 3,5 mm), 2 lankakerää (mulla seiskaveikkaa) ja virkkuukoukku.

Ensin virkataan 12 ketjusilmukkaa ensin toiselta kerältä, jätetään odottamaan ja sitten 12 silmukkaa toiselta kerältä. Siirretään koukulla oleva silmukka puikolle ja poimitaan neuloen 11 silmukkaa ketjusilmukoiden reunasta. Sitten toistetaan sama toisesta ketjusilmukkaketjusta. Sitten siirrytään ketjusilmukoiden toiselle reunalle ja poimitaan sieltäkin silmukat. Nyt pitäisi näyttää tältä: Aloitetaan kutomaan aina oikeaa. Lisätään silmukoita joka toisella kierroksella sukkien reunoissa siten, että toinen ja toiseksi viimeinen silmukka neulotaan ensin etureunasta sitten takareunasta. Lisäys kierroksella työhön tulee siis 4 uutta silmukkaa. Jatketaan näin kunnes sukkissa on tarpeeksi silmukoita. Mulla oli 44 silmukkaa per sukka.

Kutomis"asento" näyttää tältä: Täytyy olla tarkkana että molemmissa päissä säilyy puikolla rengas ettei sukan puolet mene sekaisin. Ensin siis kudotaan oikean sukan toinen puoli, sitten vasemman sukan toinen puoli ja sitten käännytään.
Työtä kudotaan koko ajan samalla puikolla. Aina kun on tehty sukkien toinen puoli niin työ käännetään. Minä pidin peukalolla kiinni kudottavasta puikosta, vedin puikkorenkaasta niin että sain toiselle puolelle silmukat "hollille" ja sitten vedin kudottavaa puikkoa niin paljon esille että pääsin kutomaan toista puolta.
Näin jatketaan niin kauan kunnes tulee kantapään kohta. Kantapää tehdään sukissa viimeisenä joten kantapäätä varten silmukat (sukan toisen puolen silmukat) otetaan apulangalle niin kuin lapasessa peukalon paikkaa tehtäessä. Sitten jatketaan varren kutomisella. Kantapäätä varten poimitaan silmukat apulangalta: Kantapää kudotaan aina oikein joka toisella kerroksella kaventaen. Minä kavensin niin että kudoin ensimmäisen ja toisen silmukan nurin yhteen ja toiseksi viimeinen silmukka ja viimeinen silmukka nurin yhteen. Minä kavensin niin kauan että sukassa on jäljellä 12 silmukkaa eli sama määrä kuin alussa. Sitten vaan päätellään sauma vaikka kutomalla.

Minä tykkäsin tekniikasta kovasti, koska a) inhoan sukkapuikoilla kutomista ja b) tässä tulee kaksi sukkaa yhtäaikaa! Varmasti tulen kutomaan tällä tekniikalla uudestaan.

Painotan, että nämä muistiinpanot olivat lähinnä oman muistin virkistykseksi, mutta olisi kiva tietää jos joku sai tästä innostuksen tai oppiakin.

Ovatko muut kokeilleet tätä tekniikkaa? Mitäs tykkäsitte?

Terveisin, Kaisuliina

2 kommenttia:

  1. Hienot sukat olet tehny. Mulla vielä pahasti vaiheessa...
    Minun puikoilla Nallea ja tiukkaa käsialaa...heh...

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta. Minä en ole vielä koskaan saanut sukkaparia valmiiksi, vain kaksi yksittäistä sukkaa. Minusta on tylsää yhden sukan valmistuttua tehdä toinen samanlainen, haluaisin jo uusiin haasteisiin. Tämä voisi ratkaista tilanteen. Olin kuullut, että pyöröpuikoilla voi neuloa villasukkia kaksi kerralla, muttei minulla ollut käsitystä, miten.

    VastaaPoista